Skip to content

Burgemeester Aboutaleb en oogarts Tjeerd de Faber geven vuurwerkles aan groep 7 en 8

Burgemeester Aboutaleb heeft gistreren samen met oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam vuurwerkles gegeven aan leerlingen van onze school.  Ook deelden ze vuurwerkbrillen uit aan alle aanwezige leerlingen. Ze vragen hiermee aandacht voor het veilig afsteken van vuurwerk en hopen dat oogletsel door vuurwerk bij Rotterdamse kinderen wordt voorkomen. Ewoud Verbakel van Kind en Onderwijs Rotterdam (ons bestuur) was er ook bij en heeft een leuk verslag gemaakt, wat wij graag met u delen.

Campagne om vuurwerkletsel voorkomen

De gemeente Rotterdam en Het Oogziekenhuis besteden ieder jaar aandacht aan het voorkomen van vuurwerkletsel. In het kader daarvan deelt de gemeente voor het achtste jaar achter elkaar vuurwerkbrillen uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Rotterdam.

De vuurwerkles

Oogarts Tjeerd de Faber had voor alle leerlingen oogstickers meegenomen. Hij vroeg zowel aan de burgemeester als aan de kinderen om die op hun oog te plakken. ‘Als je maar met één oog kunt kijken, dan zie je geen diepte. Probeer maar eens om de topjes van je wijsvingers tegen elkaar aan te duwen’, zo riep Tjeerd de Faber op. Ook de burgemeester deed sportief mee. Het viel inderdaad op dat veel kinderen de topjes niet op elkaar kregen. Onderstaand vuurwerkspotje spoorde de kinderen daarna helemaal tot denken aan.

Wees zuinig op je oogjes

Oogarts Tjeerd de Faber en burgemeester Aboutaleb riepen de kinderen op om vuurwerkbrillen te dragen tijdens oud & nieuw. ‘Wees zuinig op je oogjes’, zei de burgemeester. Daarna was er gelegenheid tot het stellen van enkele vragen. ‘Mogen uw kinderen vuurwerk afsteken burgemeester?’ ‘Is de politie wel eens slachtoffer geworden van vuurwerk?’

Vuurwerkshows en vuurwerkvrije zones

Nadat de burgemeester had uitgelegd dat zijn kinderen inderdaad geen vuurwerk afsteken, maar naar de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug gaan, vroeg hij de kinderen of zij nu zelf ook geen vuurwerk meer wilden afsteken. Er gingen niet heel veel vingers de lucht in, maar de kinderen gaven wel aan dat ze een vuurwerkbril zouden dragen en ook graag één van de drie shows (Hoek van Holland, Erasmusbrug en in Nesselande) wilden zien. ‘Let ook op de vuurwerkvrije zones, daarvoor hebben nu een app gemaakt’, zei de burgemeester.

Het gaat te vaak mis

Tijdens de laatste jaarwisseling zijn 396 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld in de bijna negentig spoedeisende hulpafdelingen in Nederland. 132 mensen raakten gewond aan een of beide ogen. Veel van deze slachtoffers waren jongeren. Dit letsel had in de meeste gevallen voorkomen kunnen worden als een vuurwerkbril was gedragen. De jaarwisseling moet een feest zijn en daar hoort oogletsel niet bij. Daarom geven de gemeente, de scholen van Kind en Onderwijs Rotterdam en Het Oogziekenhuis voorlichting en worden de vuurwerkbrillen uitgedeeld.
Geen enkel kind onder de 18 jaar in de regio Rotterdam raakte de afgelopen jaren blijvend gewond aan de ogen. Het uitdelen van de brillen in de gemeente en de groeiende bewustwording onder ouders heeft daar een rol in gespeeld.

Een cadeau voor de burgemeester en oogarts

De leerlingen bedankten de burgemeester en de oogarts door ze een bril met ruitenwissers te geven. De bril was tijdens de techniekles door de leerlingen gemaakt. ‘Zo kan ik ook bij regen genieten van al het mooie vuurwerk’, zei de oogarts.

Bekijk ook onze vlog over deze bijzondere dag

Op onze facebook pagina heeft onze KWS vlogger Jamia een heel leuke vlog gedeeld.

Klik hier om de vlog van Jamia te bekijken.

 

Back To Top