Skip to content

Samen Lekker Fit! met een gezond ontbijt

Samen Lekker Fit! Gezond en gezellig starten met een ontbijt.

De Koningin Wilhelmina School is een Lekker Fit! School. Wij besteden extra aandacht aan een gezonde ontwikkeling van onze leerlingen. Dit doen we  met extra beweegmomenten, het monitoren van de ontwikkeling van onze leerlingen door middel van de Fitttest, een schooldiëtist waar leerlingen en ouders terecht kunnen, afspraken over traktaties, het drinken van water gedurende de dag, sportactiviteiten en structurele lessen over een gezonde levensstijl.

 

Door middel van deze en andere extra activiteiten brengen we onze leerlingen, ouders en ons team in beweging en stimuleren wij elkaar om gezonde keuzes te maken. Zo blijven we samen Lekker Fit!

Bij een gezonde levensstijl hoort een ontbijt. Daarom doet de Koningin Wilhelmina School elk jaar mee met het Nationaal Schoolontbijt. Gezellig en gezond gaan super goed samen, leest u maar verder… (Bron www.schoolontbijt.nl)

Vijf eenvoudige vuistregels

De dag starten met een gezond ontbijt: waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Beginnen met een ontbijt geeft je vijf voordelen. Dit zijn de vijf eenvoudige vuistregels om ze te onthouden.

Ontbijten geeft je energie

Een auto rijdt niet zonder benzine en een telefoon werkt niet met een lege batterij. Dat vinden we heel gewoon. Maar zelf haasten we ons soms zonder ontbijt de deur uit. Terwijl je lichaam echt een ontbijtje nodig heeft om met energie aan de dag te beginnen. Zeker omdat je lijf het ’s nachts zonder eten heeft moeten doen. Jouw ontbijt geeft je in de ochtend meteen de energie die je nodig hebt om te leren, te werken, te sporten en te spelen!

Ontbijten levert voedingsstoffen

Ontbijten geeft je ook belangrijke voedingsstoffen. Een ontbijtje levert de vezels, vitamines en mineralen waar je lijf om vraagt. Als je daar de dag niet mee begint, haal je die achterstand maar moeilijk in. Onderzoekers hebben ontbijters en niet-ontbijters met elkaar vergeleken: mensen die niet ontbijten krijgen over de hele dag minder voedingsstoffen binnen dan ontbijters. Doe je lijf dus een plezier met een ontbijt!

Ontbijten helpt je stoelgang

Het ontbijt is de eerste maaltijd na een lange nacht slapen, waarin je natuurlijk niets eet of drinkt. Dan is het nodig je darmen aan de gang te krijgen. Jouw ontbijt zet ’s ochtends meteen je darmen aan het werk en dat helpt een goede stoelgang. Dat betekent dat je makkelijk kunt poepen en minder snel last krijgt van buikpijn. Vooral een ontbijt met veel vezels is goed voor je darmen. Die haal je uit volkorenbrood, muesli, groente en fruit.

Ontbijten houd je gezond

Als je de dag niet begint met een ontbijt, krijg je al snel de verleiding om naar tussendoortjes te grijpen. Meestal zijn dat minder gezonde tussendoortjes waar veel suiker, ongezond vet of energie in zit. Dat is niet goed voor je lijf. Met een gezond ontbijt heb je vaak langer een vol gevoel en minder zin om van die ongezonde tussendoortjes te eten. Het is dus slim om de dag met een gezond ontbijt te beginnen. Het liefst een ontbijt vol vezels, dus kies lekker voor volkoren, groente en fruit.

Ontbijten is lekker en gezellig

Dat ontbijten gezond is, is nu wel duidelijk. Maar we zouden het belangrijkste bijna vergeten: ontbijten is superlekker en heel gezellig! Wat is een betere start van de dag dan samen aan tafel genieten van vers brood, beleg, yoghurt, groente, fruit, thee…? Met je ouders, broertjes of zusjes heerlijk smullen en ondertussen samen mooie plannen voor weer een nieuwe dag bespreken. Begin de dag dus voortaan goed met een gezond ontbijt!

Zo hou je een ontbijtje top, de 5 tips van meester Rob (Lekker Fit! vakdocent)

  1. Liever langer in bed? Maak het ontbijt dan ’s avonds en bewaar het in de koelkast.
  2. Niet altijd zin in hetzelfde? Wissel lekker af tussen brood en yoghurt met fruit.
  3. Zoet en toch gezond? Beleg brood eens met aardbeien of plakjes kiwi en banaan.
  4. In kleine stapjes gezonder? Verruil je witte boterham voor ’n bruine of bruin voor volkoren.
  5. Fris aan het ontbijt? Iedereen kikkert op van frisse tomaatjes of schijfjes komkommer.

 

Back To Top